Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Αμετάβλητο διατήρησε το όριο του ELA η ΕΚΤ

Αθήνα
Αμετάβλητη, στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Για επανεξέταση της κατάστασης και αύξηση του ορίου του ELA μετά την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, δηλαδή την Τετάρτη, μιλούν οι.... πληροφορίες.

Η τραπεζική αργία αναμένεται να παραταθεί δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuter. Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ότι η παράταση της αργίας θα γίνει για δύο ακόμη ημέρες, μέχρι την Τετάρτη. «Ο στόχος είναι να ξανανοίξουν τα καταστήματα την Πέμπτη», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Reuters.

Οι επόμενες κινήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συζητούνται σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τους τραπεζίτες. Αντικείμενο της συζήτησης προφανώς θα αποτελέσει και η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καθορίζει το επόμενο καθεστώς (με διεύρυνση συναλλαγών κτλ) στις τράπεζες και θα ισχύσει μόλις η ΕΚΤ αλλάξει στάση απέναντι τους.

Προς το παρόν πάντως και δεδομένης της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει σήμερα τον ELA αναμένεται να υπάρξει νέα υπουργική απόφαση που θα διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων και θα παρατείνει τα ισχύοντα μέχρι σήμερα μέτρα.

Προφανώς η συμφωνία που κατέληξε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης δεν αποτελεί από μόνη της για την ΕΚΤ το ισχυρό πάτημα που χρειάζεται προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα μέσω ELA, εξ ου και παραπέμπει τις σχετικές αποφάσεις για μέσα στην εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με πηγές προσδοκούσαν αύξηση της χρηματοδότησής τους μέσω ELA κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Μαξιλάρι 25 δισ. ευρώ από ESM για τράπεζες

Κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων εξπρές.

Με βάση τα αποτελέσματά της και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί τόσο το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων κεφαλαίων όσο και ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης/εξυγίανσης, μαζί πιθανώς με την αρχιτεκτονική του συστήματος.

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ESM για τις τράπεζες θα πρέπει να καλυφθούν από το περιβόητο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, από την αξιοποίηση ή πώληση των οποίων θα εξασφαλίσει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου