Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΕΤΟΙΜΟΣ ΗΔΗ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

...ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΤΟΣ 48 ΩΡΩΝ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ'ΑΡΘΡΟΝ...
Η κατάθεση στη Βουλή μέσα 48 ώρες νέου Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας όπως ζήτησαν ......
σήμερα οι θεσμοί δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, καθώς είναι ήδη έτοιμος στο συρτάρι του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Παρασκευόπουλου.


Όμως, η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων και του νομικού κόσμου  γενικότερα, χωρίς να μπορεί να λησμονηθεί το καταδικαστικό δημοψήφισμα των δικηγόρων και η πανελλαδική αποχή διαρκείας που είχαν κατέλθει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για το περιεχόμενο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Κατ΄ αρχάς το νομοσχέδιο του Κώδικα  Πολιτικής Δικονομίας ήταν ήδη έτοιμο από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όμως, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε αντιδράσει πανελλαδικά ο δικηγορικός κόσμος στο νομοσχέδιο αυτό του κ. Αθανασίου.

Οι δικηγόροι με πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας,  τάχθηκαν κατά των τροπολογιών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του κ. Αθανασίου και τελικά  κατήλθαν σε  αποχή  διαρκείας.
Παράλληλα, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας.

Όμως, η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη αμέσως με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Στο μεσοδιάστημα και ειδικά στις 18 Μαΐου 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότησε τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Οι τρεις αυτές επιτροπές συγκροτήθηκαν με αποφάσεις του κ. Παρασκευόπουλου.

Οι αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δημοσιεύθηκαν με καθυστέρηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Ιουνίου 2015.

 Η πρώτη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ασχολείται με τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα και θα ολοκληρώσει το έργο της στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η δεύτερη επιτροπή ασχολείται με τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  και θα ολοκληρώσει το έργο της   στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Η τρίτη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ασχολήθηκε με τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση έπρεπε να παραδώσει το τελικό κείμενο του επίμαχου Κώδικα στον κ. Παρασκευόπουλο στις 30 Ιουνίου 2015.

Πρόεδρος αυτής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης και μέλη: ο Εφέτης Στέφανος Πανταζόπουλος, η Εφέτης και γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη,  η καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λήδα Πίψου, ο καθηγητής  Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παρασκευάς Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Νικόλαος Βαλεργάκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή και οι δικηγόροι Αθηνών Παναγιώτης Μάζης και Άγγελος Φαφούτης.

Όπως είναι γνωστό, από την εμπειρία του παρελθόντος για την σύνταξη ενός νέου Κώδικα και ειδικά ενός Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα  -τουλάχιστον του ενός έτους- αλλά  απαιτούνται  και εκατοντάδες συνεδριάσεις της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.

Ωστόσο, ο νομικός κόσμος, μετά τις σημερινές εξελίξει, θέτει ορισμένα ερωτηματικά, ως προς τις συμπτώσεις  που ανακύπτουν.

Ένα από τα ερωτήματα είναι το πώς οι θεσμοί από όλους τους Κώδικες του Ελληνικού νομικού συστήματος μας  (Ποινικός, Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ.), επέλεξε την άμεση ψήφιση αυτού του Κώδικα, δηλαδή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είναι ήδη έτοιμος και η ψήφισή του αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ακόμη, πλανιέται στον νομικό κόσμο το ερώτημα της σύμπτωσης των τριών αποφάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση των τριών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Και αυτό γιατί οι επίμαχες τρεις αποφάσεις του κ. Παρασκευόπουλου θέτουν ως χρόνο  παράδοσης του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου  Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  την εκπνοή του ερχόμενου Δεκεμβρίου, ενώ για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θέτουν  ως χρόνο παράδοσης 32 ημέρες μετά την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων, δηλαδή την 30 Ιουνίου 2015.

Το τελευταίο ερώτημα που θέτει ο νομικός κόσμος είναι εάν έχουν γίνει αποδεκτές στο κείμενο του νέου Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας κάποιες από τις προτάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού δεν έχουν γνώση του τελικού κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου